Wiem, że w 1955 r. po zaproponowaniu tej odmiany przez Joe Davisa nie przyjęła się. Nie wiecie może, czy w jakiś klubach na świecie ktoś gra w Snooker Plusa? Słyszeliście coś o tym? Wiem jedynie, że w tę odmianę snookera można zagrać w WSC 2005.
Pomógł: 20 razy Dołączył: 20 Lip 2007 Posty: 1340 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2010-04-12, 15:18 Re: Snooker Plus
Mickey147 napisał/a:
Wiem, że w 1955 r.
1959
Mickey147 napisał/a:
po zaproponowaniu tej odmiany przez Joe Davisa nie przyjęła się. Nie wiecie może, czy w jakiś klubach na świecie ktoś gra w Snooker Plusa? Słyszeliście coś o tym? Wiem jedynie, że w tę odmianę snookera można zagrać w WSC 2005.
Prawdopodobnie nie. Jedyne wiadomości w internecie dotyczą przepisów gry:
Cytat:
Snooker Plus was invented by Joe Davis who added a purple (10 points) and orange (8 points) to the normal set. He thought snooker was dying and hoped this new variation that allowed greater chances for break-building and a higher maximum of 210 would help to revive the game. At the end of the frame the six normal colours would be taken in their usual order, and then be followed by orange and purple. If the frame was tied, the purple was respotted on the black spot. He introduced it to the public on October 26th 1959 during the News of the World Tournament.
www.snookergames.co.uk
_________________ "Barry Hearn is not chairman of just the top 16, he is the chairman of the whole tour" - Mark Davis
Przepraszam za błąd z datą. Pomyliłem z pierwszym "maksem" Joe Davisa. Szkoda, że ta odmiana się nie upowszechniła. Z pewnością nie chciałbym, aby zastąpił pierwotną wersję snookera, ale myślałem, że może w jakimś państwie jest znana, jak np. snooker na sześciu czerwonych w Tajlandii.
Nie wiecie może, czy w jakiś klubach na świecie ktoś gra w Snooker Plusa?
Tak jak pisałem w temacie Power Snookera, niedawno odbywał się turniej w Poznaniu. Dla ciekawostki powiem, że wygrał Bartek Olchówka przed Wiktorem Doberschuetzem.
_________________ Poseł XVI Sejmu Dzieci i Młodzieży
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum