Szukasz nowego mieszkania w Gdańsku? Mieszkania Gdańsk - wszyscy deweloperzy z Gdańska w jednym miejscu
Forum Snookerowe | Snooker Forum | 147.pl Forum Snookerowe | Snooker Forum | 147.pl

Forum miłośników światowego snookera

147.pl  FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj
Snooker 147.pl - Serwis snookerowy

Poprzedni temat «» Następny temat
Polityka
Autor Wiadomość
JPS
Argentino

Wysłany: 2010-06-24, 14:21   

Dodam tylko, że bezideowość i bezprogramowość najlepiej widać na przykładzie PSL, które przez ostatnie ... lat było już w koalicji, z kim się dało, aby tylko dorwać się choćby połową gęby, choćby do ochłapów z koryta.
A jeśli chodzi o JKM. Pewne rzeczy mówi mądrze i niekiedy trudno się z nim nie zgodzić. Natomiast jakoś wolę się nie przekonywać, co by się stało, gdyby jednakowoż jego ugrupowanie wygrało jakieś wybory. Podejrzewam, że jego członkowie z ochotą wskoczyliby do Wiejskiego bagienka, żeby potaplać się w błocie i porechotać wespół z innymi...

rodak
crash into me

Wysłany: 2010-06-24, 14:35   

JPS: książek Fukuyamy czy Huntingtona nie czytam nigdy jako przepowiedni, raczej jako pewien obraz świadomości, kierunek myślenia, rodzaj zabawy intelektualnej. Nie wierzę w historiozofię, nie wierzę w jakieś wizjonerskie przepowiednie - ale czasem zestawienie przez jednego czy drugiego myśliciela pewnych faktów, liczb, znamiennych wydarzeń pomaga się trochę lepiej zorientować w tym, co się dzieje. Jako licealista, gdy USA zaczynało wojnę w Afganistanie i żył mit niepokonanego mocarstywa przeczytałem właśnie kilka takich książek, gdzie było pokazane na przykład na jakich glinianych nogach stoją Stany, jak finansują swoje wydatki i to, że Chińczycy mają ich w pewnym sensie w kieszeni (w pewnym sensie, bo przecież nie leży w interesie wierzyciela, żeby jego dłużnik splajtował, bo jak wtedy odzyskac dług? nie leży w interesie wierzyciela hipotecznego, by właściciel nieruchjomości był bankrutem itd.). Dzisiaj to są oczywiste oczywistości, ale jeszcze 15 lat temu, jakby ktoś przewidział, że Chiny będą wyrastać na głowną potęge na świecie, to by się na niego ludzie patrzyli jak na wariata.

Lubię w takich książkach to, że potrafią (czasem niestety niecelnie, na siłę, błędnie) odczytywać z małych rzeczy wielkiie konsekwencje: takie na przykład, jak to, że o sukcesach gospodarczych potrafią nam powiedzieć sukcesy sportowe (przecież sukcesy Korei Południowej w piłce nożnej, zwycięstwo Chin w klasyfikacji medalowej - nie biorą się z nikąd). Albo powiązać przyszły kryzys kraju ze zmniejszającymi się wydatkami na naukę. Tak, to lubię. Aczkolwiek nie czytamn tych książek jakoś nałogowo. Nie mam na to czasu.

Dobra, już więcej tutaj nic nie piszę, bo się boję, żeby jednak nie wyszła jakaś kłótnia nt. roli islamu w dzisiejszym świecie albo na temat JKM. Tego na tym forum chciałbym uniknąć.

JPS
Argentino

Wysłany: 2010-06-24, 14:58   

Kłótni na temat roli islamu w dzisiejszym świecie na pewno nie będzie, bo jakoś nie sądzę, żeby można było się kłócić o coś, czego nie ma.
Tak, wiem - powiesz, że napływ, że mniejszość, że Europa... Tylko nie bardzo widzę, co to ma do świata. Ci ludzie w większości pracują (nierobów wśród Arabów nie ma wbrew pozorom dużo więcej, niż wśród innych narodów), płacą podatki... Więc jakoś nie bardzo widzę, jaka to różnica dla świata, czy ludzie są biali, czarni, żółci czy fioletowi. Jeśli wolisz - czy chodzą do meczetu, czy do kościoła, czy do chramu Trygława, czy do sali królestwa, czy może nie chodzą do żadnej świątyni, a jedynie do burdelu.
Równie dobrze można by było się bać kłótni o rolę cukru waniliowego w dzisiejszym świecie.

Ale też nie będę ciągnął Cię do tego tematu czwórką wołów, jeśli wolisz milczeć.

Aha, co do książek Fukuyamy&Co. - nie mówię, że Ty je traktujesz jak przepowiednie. Tylko niektórzy ludzie tak do tego podchodzą. A wygląda to mniej więcej tak, jakbym ja powiedział: za tydzień będzie słońce. A następnego dnia powiedziałbym: za sześć dni będzie deszcz. Po czym, niezależnie od tego, jaka byłaby pogoda, okazałoby się, że miałem rację. I jeszcze poprosiłbym kilku znajomych, żeby każdemu spotkanemu na mieście człowiekowi mówili, że miałem rację.
Ludzie uwielbiają wróżyć z fusów i tworzą tyle mniej lub bardziej głupich teorii, że któraś po prostu MUSI okazać się prawdziwa. Choćby przez przypadek albo ślepy rachunek prawdopodobieństwa.

PS. Co do zwycięstw Chin w klasyfikacjach medalowych - zgadzam się, że świadczy to o rosnącej sile ekonomicznej tego kraju. Laboratoria dopingowe muszą kosztować naprawdę grube pieniądze.

shaggy_fan
Zimbek powrócił.

Wysłany: 2010-07-31, 01:19   

http://www.youtube.com/watch?v=gEAEJq1rF0M fragment wczorajszego Szkiełka.

rodak
crash into me

Wysłany: 2010-08-01, 15:50   

Pół godziny z TVN 24 i rozmowa polskich pożal się Boże polityków. I jakoś mi się ten fragment wiersza przypomniał...

"kolonia ateńska Amfiopolis
wpadła w ręce Brazydasa
ponieważ Tukidydes spóźnił się z odsieczą

zapłacił za to rodzinnemu miastu
dozgonnym wygnaniem

egzulowie wszystkich czasów
wiedzą jaka to cena

2

generałowie ostatnich wojen
jeśli zdarzy się podobna afera
skomlą na kolanach przed potomnością
zachwalają swoje bohaterstwo
i niewinność

oskarżają podwładnych
zawistnych kolegów
nieprzyjazne wiatry

Tukidydes mówi tylko
że miał siedem okrętów
była zima
i płynął szybko

Pezet
Stephen Maguire

Wysłany: 2010-08-09, 16:28   

Nawiązując do ostatnich wydarzeń napiszę tylko- zabierzcie w końcu ten pałac sprzed krzyża. :-)

shaggy_fan
Zimbek powrócił.

Wysłany: 2010-08-09, 16:34   

Pezet napisał/a:
Nawiązując do ostatnich wydarzeń napiszę tylko- zabierzcie w końcu ten pałac sprzed krzyża. :-)

demotywatory.pl :mrgreen:

JPS
Argentino

Wysłany: 2010-08-10, 01:42   

A zabierzcie, zabierzcie, byle gdzieś daleko, na zawsze i razem z jego lokatorem, hrabią od macania kur.
Na Krakowskim pałaców skolko ugodno, bez tego jednego świat się nie zawali. A bez jego lokatora tym bardziej.

Raff

Wysłany: 2010-08-11, 00:45   

JPS napisał/a:
A zabierzcie, zabierzcie, byle gdzieś daleko, na zawsze i razem z jego lokatorem, hrabią od macania kur.
Na Krakowskim pałaców skolko ugodno, bez tego jednego świat się nie zawali. A bez jego lokatora tym bardziej.
Najbardziej mnie rozbawiło, że w niedzielę na kazaniu o Komorowskim wypowiadał się nasz proboszcz.
Nawiasem mówiąc ciężko niektórym zauważyć, że żyjemy w państwie świeckim, nie katolickim, że nasza konstytucja wymaga rozdziału państwa od Kościoła oraz że jest w niej o RÓWNOŚCI (nie zaś TOLERANCJI) wszystkich religii, zaś równość najlepiej przedstawia walnięcie krzyża przed pałacem prezydenta tego państwa.

Nawiasem mówiąc Waltery mnie dalej omamiają, 70 % społeczeństwa nie chce krzyża przed pałacem. Zamknąć nawias.

JPS
Argentino

Wysłany: 2010-08-11, 02:36   

Nawiasem mówiąc: Mamy w tym kraju wolność słowa i proboszcz - jeśli zechce - niech sobie mówi na kazaniu nawet i o cyckach Pameli Anderson.
Nawiasem mówiąc: Czy źródło Twoich sondaży jest może tym, co kiedyś głosiło, że Tusk wygra w pierwszej turze?
Nawiasem mówiąc: Ciekawe, w jakich dziwnych sytuacjach o tej równości i oddziale religii od państwa sobie przypominacie. Jak trza krzyż wywalić i światle orzec, jak ostatnio Rodak, że ci, co śmią demonstrować przeciw owemu wywalaniu, to radiomaryjna gawiedź, wyglądająca na nienormalnych (sic). Za to jak widzicie ortodoksyjnego żyda, krzyczycie za nim "Jude raus", a jak prymitywnym muzułmanom zachciewa się meczetu, to wrzeszczycie, że takiego wała, w obu wypadkach "argumentując": bo to kraj katolicki. Pomijając, że dla przeciętnego tępego Polaczka żyd czy muzułmanin, jeden wuj.
(Uprzedzając: pieprzy mnie, i to równo i dokładnie, co o tym powiedzą PO-wskie sondaże. Wystarczy mi to, co widzę i słyszę na ulicy.)
Nawiasem mówiąc: Doprawdy nie wiem, czemu, ale chodzi za mną Waligórski:

"Zawołali wreszcie stryja,
A stryj był osiłek!
Jedną ręką łaps za ryja,
Drugą łaps za tyłek!
Po czym Dyzia jak nie kopnie
Kościstym kolanem!
Dyzio wrzasnął raz okropnie
I znikł pod tapczanem.
Już mu przeszło głodowanie,
Nikomu nie szkodzi -
Ożywiło się mieszkanie,